Pleie av tørre poter – hund

Hunder går ikke med sko. Potene utsettes for mye og de myke tredeputene kan bli såre. Tørre poter hos hund kan være smertefullt – derfor er potepleie viktig.

Kjøp labbefett

Nærbilde av hundepoter med klør og tredeputer.

Hundens poter består av myke tredeputer og klør. De er laget for å tåle bevegelse i naturen, slik at poter og klør slites naturlig. Dagens hunder bor som oftest ikke i naturen, og de ferdes i et helt annet miljø enn de egentlig er skapt for. Dette gjør at potene utsettes for en helt annen type slitasje.

Hund som holder opp poten.

Årsaker til skadde og sprukne poter

Det er mange årsaker til at hunden får skader på potene, og det kan skje året rundt. Om sommeren begir de seg ut på varm asfalt og grusete veier. På turer i skog og mark kan de tråkke på ting som torner eller spisse kvister. Dermed kan rifter og kutt i poten fort bli et problem. 

Vinteren – den kalde fine tida?

Om vinteren er kulde, isete føre og sviende salt faktorer som sliter på potene til hunden. Med tørr inneluft i tillegg er det stor fare for at potene sprekker opp – akkurat slik hendene til oss mennesker gjør når kulda er som verst.

Veisalt gir sprukne tredeputer

I tillegg til at potene allerede utsettes for tørr og varm inneluft og iskald vind ute, er veisaltet en egen årsak til at potene tørker ut og sprekker opp – det er ikke godt for tredeputene. Dersom dere går på veier som er saltet er det lurt å skylle potene etter turen for å forhindre at saltet tørker ut potene og setter seg i sprekker. 

Person går tur med hund på snø

Pleie for å unngå tørre og sprukne poter

For å pleie poter, eller forebygge at de blir tørre og vonde, er det lurt å gjennomføre potestell med jevne mellomrom. 

Jevnlig potesjekk

For å ha kontroll over potenes tilstand, bør du sjekke potene jevnlig. Da fanger du fort opp om potene er tørre, har fått skader eller trenger pleie av andre grunner. Gjør det til en rutine å sjekke hundens poter – da har du som eier god oversikt og hunden blir vant til at du sjekker potene. Start med det fra hunden er valp, så er det enda enklere. 

Fjern grus og salt

Dersom dere går turer på grusete eller saltede veier bør du sørge for å fjerne salt og grus som har satt seg i potene. Skyll gjerne etter turen, slik at saltet ikke får muligheten til å tørke ut potene, da sprekker og gjøre de enda mer såre. 

Klipp pels

For hunder som har lang pels mellom tredeputene, kan det være nødvendig å klippe vekk noe av denne pelsen, slik at det ikke kan feste seg snø- og isklumper under potene.

Potesokker

Potesokker er også en måte å holde potene vedlike på. Potesokker kan brukes hvis hunden har pådratt seg poteskader, eller for å forebygge skader og at hunden fryser på potene. Skal hunden bruke potesokker er det viktig at disse brukes riktig slik at skader ikke oppstår. 

Bruk potesalve

Om hunden har tørre poter, kan redningen være å påføre lindrende og helbredende salve på potene. 

Plei klørne

Det er ikke bare potene som trenger pleie. Klørne kan fort bli for lange, sprekke opp eller brekke. Det er derfor viktig å sjekke klørne ved jevne mellomrom. Eksakt hvor ofte de bør klippes varierer fra hund til hund, hvor mye i aktivitet de er, og hva slags underlag de går på. Men klopleie er også en viktig del av potepleien. 

Hundefotspor i sand

Huskeliste for potepleie:

  • sjekk potene jevnlig
  • fjern is, grus og salt fra poter
  • klipp pels under potene
  • bruk potesokker
  • bruk potesalve
  • klipp klørne

Det er viktig å ta hundens helse på alvor, enten det gjelder poter, matallergi, eller andre ting. Hunden kan jo ikke fortelle selv om noe er galt. Derfor er det ekstra viktig at vi som hundeeiere følger med på hundens atferd og bruker tid på en god sjekk innimellom og ved behov. 

Hund som ligger i gress

Våre produkter til poter

Vi i Dyrenes Helsekost er opptatte av at dyr skal ha det bra. Derfor er det viktig at hundens poter behandles med produkter som er naturlige, og lindrer de utsatte tredeputene.

Labbefett

En universalsalve til dyr fri for vann som egner seg perfekt til både hund og katt. Labbefett trekker raskt inn i huden og har en mykgjørende effekt på potene. Det kan også påføres direkte i små rift og sår. Skal du bruke labbefett er det viktig å huske på at du kun trenger litt potesalve om gangen.

Fuktighetskrem 

Vår fuktighetskrem fra PetEx er effektiv og består av de mest berømte kildene til mineraler fra Dødehavet. Kombinert med mineralene får hunden din naturlig aktive ingredienser, oljer og ekstrakter. Kjæledyrets poter og hud vil fuktes, få næring og beskyttes mot tørking, kløe og sprekker.

Dyrenes Helsekost – vi har det hunden din trenger

Hos oss finner du en rekke fôr- og tilskuddsprodukter til hund og katt. Vi er en norsk importør av Markus-Mühle, Luposan og Lupo Natural fra Tyskland, og Cranimals fra Canada. Om du ønsker faste leveranser av det hunden eller katten din trenger, kan du prøve vår abonnementstjeneste Fôrsendelsen. Vi hjelper deg med å skreddersy pakken slik at kjæledyret ditt får det det trenger. 

Ta turen innom oss

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom vår butikk. Vi holder til i Tollbugata 8 i Ålesund og butikken er åpen fra kl. 08.00 til 17.00 i ukedagene. Har du ikke muligheten til å ta turen hit, er det bare klikke hjem produkter fra vår nettbutikk.

Har du spørsmål kan du kontakte oss på telefon: +47 922 97 545​ eller e-post: post@dyreneshelsekost.no

Kjøp labbefett